dijous, 10 d’abril del 2014

mirón

Mirón
Mirón ( 480-440 a. ​​C.) va ser un gran escultor i broncista de mitjan el segle V a. C. i un dels més coneguts autors de l'art grec, les aportacions escultòriques van suposar la transició al període clàssic. Nascut a Eléuteras,  ciutat situada a la frontera de Beòcia i l'Àtica.
Va treballar fonamentalment amb el bronze,  i encara que va fer algunes estàtues de déus i herois, la seva fama descansa principalment en les seves representacions d'atletes, en què va fer una revolució, segons els comentadors de l'Antiguitat, en introduir una major audàcia en la pose i un ritme més perfecte.
El seu gran mèrit va consistir a saber captar com ningú el moviment. Les seves obres més famoses es caracteritzen per la representació fidedigna de les tensions del cos humà en moviment, com s'aprecia en el seu conegut Discòbol, i el realisme en les seves escultures d'homes i animals.
Les seves obres més famoses, segons Plini van ser una vaqueta, un gos, Perseu, un sàtir admirant la flauta i Minerva (Atenea), un Hèrcules, que es va portar al santuari que li va dedicar Pompeu el Gran al Circ Màxim, el Discòbol (el llançador de disc), i un Apol·lo per Efes.

Els crítics antics diuen que , encara que va tenir un èxit admirable en donar vida i moviment a les seves figures , no va aconseguir presentar les emocions de la ment . Això concorda amb l'evidència existent , fins a cert punt , encara que no perfectament . Els cossos dels seus homes són de molta major excel·lència que els seus caps . La cara del Discòbol està calmada i tranquil.la , però tots els músculs del seu cos es concentren en l'esforç . I encara que va suposar un avanç decisiu en l'estudi del moviment , de la tensió muscular i de la integració de la figura en l'espai no va captar l'aspecte emocional i els detalls d'un rostre expressiu . Per això el cap conserva reminiscències de la mobilitat de l'estil anterior , el somriure s'assembla encara a l'expressió arcaica .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada