dijous, 10 d’abril del 2014

peonio de menda

Peonio de Menda

Peonio de Menda va ser un escultor grec de finals del segle V a . C. nascut a Menda o Mende , en Calcídica (Macedònia ). Sel coneix per una inscripció i dues mencions de Pausanias (Pausanias va ser un viatger, geògraf i historiador grec del segle II). .

Peonios és conegut sobretot per una magistral estàtua de la deessa Niké en què triomfa el dinamisme. Esculpir aquesta estàtua per celebrar el triomf dels mesenios sobre els acarnanis i els habitants de Eniadea cap a l'any 455 a .C. Segons la inscripció que hi ha a la base, es va dedicar al poble de Messènia i Lepant després d'una victòria en un conflicte de nom desconegut, possiblement, la batalla d'Esfacteria, de la qual parla Pausanias (5,26,1), que l'esmenta al segle II en el seu viatge a Olimpia, la identificació es considera certa gràcies a la base firmada.



Niké de peonios és l'única obra que se li pot atribuir de manera definitiva. Es va elaborar cap a l'any 420 a.C. i es va donar al voltant de l' any 424 a.C. Aquesta estàtua va ser descoberta en les excavacions alemanyes d'Olimpia l'any 1875. La figura s'alçava sobre una columna de 8,5 metres d'alt, amb l'espai triangular ocupat, tal com es reconeix en els fragments de la base. El fonament de la columna estava en directa proximitat, de manera que es va aconseguir reconstruir el monument almenys gràficament complet amb excepció de la porció de la cara de la deessa , que no s'ha rebut. Es troba vestida d'una túnica lleugera i transparent que infla el vent. Apareix amb un gest ampli i generós.

Segons la inscripció relacionada amb la Niké, es proporciona la dada que peonios també va guanyar la competició artística per decorar les acroteras del Temple de Zeus a Olímpia (al voltant de 430-420 a.C.), Pausanias probablement estava equivocat en assenyalar que va treballar en les escultures dels frontons del temple, en què es representava la carrera de carros entre Pèlops i Enomao.


La Niké de peonios apareix com a part del disseny de les medalles dels Jocs Olímpics de 2004 a Atenes i actualment s'exposa al Museu Arqueològic d'Olímpia .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada